Woekerpolisproces

Hoe Aegon probeert schade van Koersplan te beperken

Aegon is begonnen met het compenseren van de 35.000 gedupeerden van Stichting Koersplandewegkwijt. Hoe gaat de verzekeraar verhinderen dat ook andere gedupeerden met een Koersplan een flinke schadevergoeding krijgen?

AegonAegon heeft een probleem, en dat heet Koersplan. Dit verzekeringsproduct uit het woekerpolistijdperk heeft ooit een hoop winst opgeleverd, maar nu niet meer: het dreigt de verzekeraar bakken met geld te kosten. De teller staat nu op minimaal 25 miljoen euro maar de vraag is hoe ver de rekening gaat oplopen.

Dat hangt af van de wijze waarop Aegon de (ex-)houders van een Koersplan weet af te houden van compensatie. Er zijn volgens de verzekeraar rond de 600.000 Koersplannen in omloop, die in principe allemaal recht hebben op een schadevergoeding.

Dankzij een legendarische uitspraak van de Hoge Raad krijgen 35.000 aangeslotenen van de Stichting Koersplandewegkwijt gemiddeld rond de 1000 euro schadevergoeding, omdat de verzekeraar een te hoge overlijdensrisicopremie in rekening heeft gebracht. Iedereen krijgt een korting van ruim 85 procent op de premie en een herberekening van de waarde van de polis.

Simpele rekensom

Een simpele rekensom leert dat compensatie van alle gedupeerden bijna 600 miljoen euro zou kosten. Vanzelfsprekend is Aegon niet van plan zo diep in de buidel te tasten. Maar de beursgenoteerde onderneming heeft al toegezegd dat het in overleg gaat met de Stichting over het lot van andere gedupeerden om te ‘bekijken of verdere stappen gepast zijn’.

Dat belooft nog niet veel, en dat is precies de bedoeling. Aegon denkt immers dat er alle ruimte is om de andere gedupeerden veel minder te geven; een overtuiging die zij ontleent aan de eerder genoemde uitspraak van de Hoge Raad. Daarin heeft de rechter namelijk één polis als voorbeeld genomen en de uitspraak van het Hof in stand gehouden, omdat Aegon zo dom is geweest op één cruciaal punt geen verweer te voeren.

De verzekeraar heeft nagelaten aan te geven hoe hoog een redelijke premie bij het Koersplan dan wel had moeten zijn in vergelijking met andere aanbieders in die tijd, zo concludeert de Hoge Raad. Door dat na te laten heeft de berekening van het Hof stand gehouden, terwijl Aegon wellicht had kunnen aantonen dat de premie marktconform was. In een reactie zei Aegon: ‘Daardoor is er nu een volstrekt willekeurige en extreem lage premie als uitgangspunt genomen. Achteraf kunnen we concluderen dat dit niet handig is geweest.’

Dat is een understatement, zou je kunnen zeggen. Want nu dreigt een nieuw juridisch moeras over wat dan een redelijke, marktconforme premie is voor de andere gedupeerden. De pas opgerichte Stichting Woekerpolisproces vindt dat Aegon de uitspraak van de Hoge Raad aan zijn laars lapt en eist namens aangeslotenen dezelfde compensatie. Als Aegon daar niet op ingaat start Woekerpolisproces een nieuwe collectieve procedure. Binnen twee weken is dat waarschijnlijk al duidelijk.

‘In een nieuwe procedure gaat Aegon betwisten dat de premie te hoog was,’ zegt Pieter Lijesen, oprichter van Woekerpolisproces. Hij verwacht dat de verzekeraar er vanaf nu alles aan zal doen om de zaak te vertragen met een doelbewuste reden. ‘Er is in het recht zoiets als ‘tijdig klagen’. Dat moet binnen een jaar na het bekend worden van het gebrek. Bij aankoop van een ijskast weet je binnen een dag dat hij het niet doet. Dan moet je niet twee jaar wachten dit te melden. Het is dus heel aannemelijk dat 1 jaar na 14 juni 2013 (de datum van de uitspraak van de Hoge Raad, JHS) klagers te laat zijn. Het is immers ruim in de media geweest.’

Nieuwe olie op vuur woekerpolisaffaire

De woordvoerder van Aegon zegt in een reactie dat de gesprekken met Koersplandewegkwijt nog wel enige tijd nodig hebben. ‘We verwachten dat eind eerste kwartaal volgend jaar meer duidelijkheid te kunnen bieden voor de niet-aangeslotenen.’ Vanaf eind maart is het zo 14 juni, wanneer de klaagtermijn mogelijk eindigt.

Hiermee is de kous voor Aegon vermoedelijk toch niet af. Naast de actie van Woekerpolisproces lopen bij het Kifid meerdere procedures over het Koersplan, waarin het niet alleen gaat over de overlijdensrisicopremie. Mochten gedupeerden daar meer schadevergoeding krijgen, is dat weer nieuwe olie op het vuur van de woekerpolisaffaire.

De koers is voor Aegon nog niet gelopen.


Door Jan-Hein Strop

Bron: Follow The Money: http://www.ftm.nl/exclusive/aegon-probeert-schade-koersplan-beperken/