Woekerpolisproces

52.000 handtekeningen voor transparantie kapitaalverzekeringen

Bij ConsumentenClaim, de Consumentenbond, de Vereniging Woekerpolis.nl en de Stichting Woekerpolisproces zijn 52.000 handtekeningen binnengekomen voor het 'Burgerinitiatief: Transparante jaaroverzichten kapitaalverzekeringen'.

Met het burgerinitiatief willen de partijen het onderwerp kapitaalverzekeringen op de politieke agenda krijgen.

In Nederland zijn miljoenen kapitaalverzekeringen afgesloten. Deze verzekeringen zijn bedoeld om kapitaal op te bouwen voor een huis, (aanvullend) pensioen of om te sparen voor de toekomst. Bij veel van deze kapitaalverzekeringen brengen de verzekeraars kosten in rekening, zoals fondsbeheerkosten, waarvan ze de hoogte niet inzichtelijk maken. Het daadwerkelijk opgebouwde kapitaal valt daardoor aan het einde van de looptijd behoorlijk tegen.

Verantwoorde beslissing nemen

'Onaanvaardbaar', vinden de initiatiefnemers. Bij dit soort financiële producten moeten consumenten klip en klaar kunnen zien wat er aan kosten wordt ingehouden. Alleen zo kunnen zij een verantwoorde beslissing nemen of ze de verzekering afsluiten, behouden of aanpassen.

Verzekeraars beweren zich aan de regels te houden. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: 'Dat klopt ook, maar die regels zijn dus niet goed genoeg. We willen daarom dat de wet zo wordt aangepast dat het aanbieders verplicht om klanten met kapitaalverzekeringen helder te informeren over álle kosten die worden ingehouden, jaarlijks en over de gehele looptijd, in euro's.'

Burgerinitiatief

Om de wetswijziging op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen, zijn 40.000 handtekeningen nodig. Dat aantal is ruimschoots behaald. Op 29 oktober overhandigen Sandra Molenaar en Stef Smit, directeur ConsumentenClaim, het burgerinitiatief en de handtekeningen aan de Tweede Kamer.

 

52.000 handtekeningen voor transparantie kapitaalverzekeringen

AEGON

De Consumentenbond, ConsumentenClaim, Wakkerpolis, Vereniging Woekerpolis.nl en Stichting Woekerpolisproces hebben op 29 november 2023 voor hun achterban met ASR (Aegon) een akkoord bereikt voor de vergoeding van woekerpolissen.

Aanmelden voor Aegon is niet meer mogelijk.

Lees meer

NN

De Consumentenbond, ConsumentenClaim, Wakkerpolis, Vereniging Woekerpolis.nl en Stichting Woekerpolisproces hebben op 9 januari 2024 voor hun achterban met Nationale Nederlanden een akkoord bereikt voor de vergoeding van woekerpolissen.

Aanmelden voor NN is niet meer mogelijk.

Lees meer

ASR

De Consumentenbond, ConsumentenClaim, Wakkerpolis, Vereniging Woekerpolis.nl en Stichting Woekerpolisproces hebben op 29 november 2023 voor hun achterban met ASR een akkoord bereikt voor de vergoeding van woekerpolissen.

Aanmelden voor ASR is niet meer mogelijk.

Lees meer

Reaal

De rechtbank Alkmaar heeft op 20 december 2017 de vereniging in het gelijk gesteld in haar collectieve procedure tegen Reaal.

Lees meer

 

Allianz 

ConsumentenClaim, Vereniging Woekerpolis.nl en
Stichting Woekerpolisproces
hebben op 27 juni 2017 
voor hun achterban met Allianz een
akkoord bereikt voor de compensatie
van woekerpolissen. 

 

Lees meer
 
 
 

Overige verzekeraars

Ook andere verzekeraars verkochten woekerpolissen, waaronder:

  • Conservatrix
  • Legal & General

Hier vindt u informatie over claims tegen deze verzekeraars

Meer Claims

Wat zijn de gevolgen als u niets aan uw woekerpolis doet?

Vanwege de te hoge door de verzekeraar ingehouden kosten kunt u straks uw hypotheek niet aflossen of heeft u een pensioentekort.

Door aan te melden doet u mee in de claim naar de verzekeraar.
U kunt dan een vergoeding krijgen voor de schade van uw polis.

U kunt de schade verder beperken door uw polis om te zetten naar een beter product. Uw oude adviseur moet u daarbij gratis helpen.